Euroopan protestanttisten kirkkojen yhteisön säännöt

Euroopan protestanttisten* kirkkojen yhteisön – Leuenbergin kirkkoyhteisön – säännöt

§ 1

Euroopan evankelisten kirkkojen yhteisö

(I) Kirkot, jotka hyväksyvät Euroopan reformatoristen kirkkojen konkordian, julistavat ja toteuttavat keskenään kirkkoyhteisön. Nämä kirkot muodostavat Euroopan protestanttisten kirkkojen yhteisön – Leuenbergin kirkkoyhteisön (EPKY). EPKY palvelee kirkkoyhteisön toteuttamista, kuten Euroopan reformatoristen kirkkojen konkordian kohta IV.2 kuvaa, erityisesti todistuksen ja palvelun yhteisellä järjestämisellä sekä teologisen työn jatkamisella.

(II) Muut kirkot voivat liittyä tähän kirkkoyhteisöön eri sopimuksella Euroopan reformatoristen kirkkojen konkordian perustalla.

§2

EPKY:n oikeudellinen asema

(I) Euroopan evankelisten kirkkojen yhteisö on kirkko-oikeudellinen järjestö.

(II) EPKY voi järjestäytyä maallisen oikeuden mukaiseksi juridiseksi henkilöksi sen maan lakien mukaan, jossa yhteisön toimielimet sijaitsevat.

(III) EPKY tukeutuu pääsääntöisesti yhteisön sijaintimaan jonkin kirkon virka-apua.

§ 3

Toimielimet

(I) Euroopan protestanttisten kirkkojen yhteisön toimielimet ovat yleiskokous ja neuvosto.

(II) EPKY:n yleiskokous pidetään pääsääntöisesti joka kuuden vuosi. Siinä jokaisella kirkolla on korkeintaan kaksi edustajaa. Yleiskokous päättää EPKY:n työn linjaukset, erityisesti neuvostoa varten. Yleiskokous päättää omasta työjärjestyksestään.

(III) Neuvoston valitsee yleiskokous. Neuvostoon kuuluu 13 jäsentä ja vastaava määrä varajäseniä. Neuvoston vaalissa on otettava kohtuullisessa määrin huomioon EPKY:n tunnustuksellinen ja alueellinen koostumus. Eroavat jäsenet korvataan täytevaalilla. Neuvoston erityinen tehtävä on edistää kirkkoyhteisöä ja valmistella uusia päätöksiä Euroopan reformatoristen kirkkojen konkordian ja yleiskokouksen päätösten pohjalta. Neuvosto päättää omasta työjärjestyksestään.

(IV) Neuvosto järjestäytyy vielä yleiskokouksen aikana ja valitsee keskuudestaan puheenjohtajiston, johon kuuluu kolme puheenjohtajaa, heistä yksi toimintaa johtavana jäsenenä. Puheenjohtajat edustavat EPKY:ä ulospäin. He ovat vastuussa neuvostolle. Neuvoston toimikausi päättyy, kun seuraavan yleiskokouksen valitsema neuvosto on järjestäytynyt.

§ 4

Kanslia, pääsihteeri

(I) Yleiskokouksen ja neuvoston työtä tukee kanslia. Kanslia työskentelee yleiskokouksen ja neuvoston ohjeiden mukaan.

(II) Kansliaa johtaa pääsihteeri. Hän on tilivelvollinen yleiskokoukselle ja neuvostolle. Neuvosto antaa kanslian työjärjestyksen. Kanslia voi tukeutua jonkin jäsenkirkon virka-apuun.

§ 5

Talous

Euroopan protestanttisten kirkkojen yhteisön talous rahoitetaan kaikkien jäsenkirkkojen jäsenmaksuilla sekä avustuksilla. Talous suunnitellaan pääsääntöisesti yhdeksi tilivuodeksi, ja tulojen tulee olla menojen kanssa tasapainossa. Taloudesta päättää neuvosto. Tilintarkastuksessa EPKY tukeutuu jonkin jäsenkirkkonsa virka-apuun.

§ 6

Muita säädöksiä

Neuvosto voi antaa EPKY:n työhön suuntaviivoja ja yksittäisiä määräyksiä, kunhan ne eivät kosketa yleiskokouksen vallassa olevia asioita.

Budapest, 18.9.2006

* Yhteisön nimi viittaa englannin- ja ranskankielisissä muodoissaan protestanttisiin kirkkoihin, saksankielisenä evankelisiin kirkkoihin. Suomen evankelis-luterilainen kirkko on verkkosivuillaan jo vakiinnuttanut yhteisön nimeksi Euroopan protestanttisten kirkkojen yhteisö, joten pidin mielekkäämpänä käyttää sitä myös tässä sääntökäännöksessä, joka muuten perustuu sääntöjen saksankieliseen tekstiin. ke

Käännös: TT Kalle Elonheimo, 12/2007

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: